רפלוקס

רפלוקס גסטרו-אזופגיאלי

מאת יסמין כהן

רפלוקס נגרם כאשר תוכן המזון חוזר חזרה לושט ומשם החוצה. רפלוקס קיבתי ושטי הינו מצב שכיח בכלל ובתינוקות וילדים בפרט.
הסיפטומים מופיעים ממש מהלידה עד עד גיל שנה וחצי .הרפלוקס בתינוקות מופיע בדרגות חומרה שונות וגורם לכאב וסבל רב לתינוק.
האבחנה היא לרוב על בסיס תלונות ההורים ומתבססת על התמונה הקלינית והסיפטומים האופיינים.

אני נחשפתי לכך מתוך סיפור אישי, ביתי הראל סבלה מרפלוקס, בדרגת חומרה בינונית. הסיפטומם העיקרי היה פליטות מרובות, ממש הקאה של המזון לאחר הארוחה. בנוסף היה לה קושי לינוק והאכלה היתה ארוכה מאוד ומלווה לעיתים בבכי וחוסר נוחות.
אין ספק שלהיות הורה לתינוק עם רפלוקס זה קשה, אי השקט וחוסר המנוחה בולט ובהחלט אפשר לומר "קורע את הלב", וכהורה אתה מיד רוצה למצוא מרפא ועזרה לתינוק הקטן שבוכה כל הזמן וסובל!
לאחר ביקור אצל רופא מומחה הוחלט על טיפול תרופתי- זנטק, היה לי ברור שלנסיכה הקטנה שלי יש חולשה כלשהי שצריך לעזור לה להתגבר עליה , וכמטפלת ברפואה סינית התחברתי לטיפול הטבעי שמציעה הרפואה הסינית כאופציה עדיפה מהטיפול התרופתי. ואכן הטיפול הקל משמעותית על הראלוש, היא ישנה טוב יותר בלילה, אכלה טוב יותר והייתה רגועה ונינוחה במשך היום.

להקשיב:
תינוק הסובל מרפלוקס בוכה המון,לעיתים תוך כדי האכלה או מיד לאחר האוכל.התינוק חסר שקט ומנוחה,פולט הרבה ובכמויות גדולות, לעיתים הפליטה היא כבר ממש הקאה של חומצה מהקיבה. ההקאה האופינית היא בצורת קשת של מזון חומצי.
לא ישן טוב, מתעורר מהר מכל רשרוש קל ואינו רגוע במשך רוב שעות היום. מקשית את גבו ונמתח אחורנית לאחר הארוחה.
חשוב להקשיב לתינוק ולנסות להבין האם הבכי וחוסר המנוחה נובע אולי מגורם אחר כמו גזים,עייפות,רעב או מצוקה אחרת שחש התינוק.
ישנם מקרים של "רפלוקס שקט" הכוונה היא שהתינוק אינו פולט הרבה אך סובל מאי שקט ,בכי לעיתים קרובות וסבל רב שאינו מוקל בפליטה של המזון החוצה. אלו המקרים שהרבה פעמים אינם מאובחנים כרפלוקס ותינוקות אלו סובלים מאוד ללא טיפול ועזרה שלנו.

למה זה קורה?
בתינוקות מערכת העיכול טרם בשלה ומתקשה להתמודד עם המזון שמקבל התינוק.במעבר בין הושט לקיבה ישנו שסתום האמור להיות חד כיווני,מטרתו למנוע ממזון חומצי לעלות מעלה לושט,בתינוקות שסתום זה אינו בשל לחלוטין ולכן מזון חומצי עולה חזרה לושט מהקיבה.
מזון האם המניקה- לעיתים מזון מסוים שהאם אוכלת אינו מתעכל טוב ויוצר חומציות המשפיעה על התינוק היונק. מומלץ להוריד מהתזונה של האם מוצרי חלב פרה ומזון חמוץ כמו פרי הדר ועגבניות.
רגשות- חויה רגשית קשה, טראומה שחוותה האם במהלך ההריון או הלידה יכולים להשפיע על הזרימה האנרגתית התקינה וכתוצאה מכך לעליה של מזון חומצי מהקיבה לושט.לחץ וסטראס ידועים כמזיקים לתהליך העיכול ובפרט בתינוקות שלהם מערכת עיכול עדינה ורגישה.
לידה ארוכה מאוד היא גורם נוסף, כאשר התינוק נמצא זמן ממושך בתעלת הלידה, נוצר לחץ על העצבים בבסיס הגולגולות בינהם עצב הואגוס האחראי על עצבוב הקיבה. לחץ ממושך יכול לגרום לאחר הלידה לפתולוגיות שונות בינהן רפלוקס.גם לידה מכשירנית, כמו ואקום תיצור לחץ על העצבים בבסיס הגולגולות.
בנוסף גם האנרגיה בבית, המצב הרגשי של ההורים, בני המשפחה, וכל רגש שחווה התינוק עוד בהיותו ברחם ולאחר מכן בלידה ובחייו יכול להשפיע ולגרום לרפלוקס.תינוק קטן רגיש לכל אנרגיה מסביבו ומושפע בקלות מכל רגש שסביבו.

טיפול רפואי מקובל:
לרוב האבחנה היא לפי תלונת ההורים, ואז הטיפול המקובל הוא לרוב התנהגותי ושינוי הרגלי הכלכלה.הסמכת המזון או מעבר לתרכובת מזון היפואלרגנית.חשוב להדגיש כי לעיתים הסמכת המזון יוצרת עומס רב על מערכת העיכול והתינוק סובל מכאבי בטן.
במקרים מסוימים יש שימוש בתרופה סותרת חומצה ,הטיפול התרופתי אינו פותר את הבעיה אלא רק מקטין את הפרשת החומצה בקיבה וכך המזון העולה פחות חומצי ויש הקלה בכאב.

ברפואה הסינית:

השלב הראשון הוא איתור מקור הבעיה, להבין מדוע התינוק סובל ,בוכה וחסר מנוחה.חשוב לנו להבין ממה התינוק סובל האם זה באמת רפלוקס או אולי משהו אחר שמטריד אותו וגורם לכאב.
בעיינים הסיניות לתופעה מספר גורמים אפשריים וחשוב לאבחן ולאתר את המקור ולהתאים טיפול ספציפי לתינוק הסובל. ניתן לסייע בדיקור של נקודות המסייעות לתהליך העיכול, משפרות את יכולת הספיגה של המזון בקיבה וכמובן מרגיעות את התינוק ומקלות על הכאב.

הטיפול יכלול דיקור למספר שניות של נקודה אחת בדרך כלל או שימוש במוקסה. מוקסה היא מקל צמחים שמאפשר לנו לטפל בנקודות דיקור ללא שימוש במחטים. המוקסה מחממת ומניעה את האנרגיה בגוף, היא תורמת לחיזוק מערכת העיכול , בעלת אפקט מרגיע ומקלה על כאב. השימוש במוקסה מתאים מאוד כטיפול בתינוקות קטנים.
במקרים מסוימים נשקול טיפול באם בדיקור ולא בתינוק עצמו, מתוך אמונה שבשנה הראשונה לחיוי התינוק ואמו הם יחידה אחת ולכן ניתן לטפל באם כדי להקל על הסבל והכאב בתינוק.
מטרת הטיפול לצמצם ככל האפשר את הסבל הרב הנגרם לתינוק ולהקל על הכאב.עם טיפול מתאים התינוק יהיה נינוח יותר,רגוע יותר ויוכל להתרכז בגדילה ,שגשוג והתפתחות תקינה.

מה עוד ניתן לעשות?

אוסטואופטיה קרניוסאקרלית- מאוד יעזור במקרים של לידה ארוכה,לידה מכשירנית. הטיפול משחרר את הלחץ מעצבי הגולגולת וגם מקל על הלחץ המקומי בקיבה. טיפול מאוד נעים לתינוק,אינו פולשני ובטוח לתינוקות.
שימוש בפרחי באך להרגעה ולטיפול באי שקט, ניתן לתת לאם המניקה ודרכה לטפל בתינוק הסובל.חשוב להבין כי התינוק ניזון מהאם גם מבחינה המזון הפיזי וגם מבחינת המזון הרגשי.
הומואופטיה- ישנם תכשירים שונים לטיפול הומאופטי ברפלוקס.

איך לעזור בבית?

  • להקפיד על ארוחות קטנות לעיתים קרובות. בהנקה להעניק שד אחד בלבד בכל ארוחה ולא האכלה משני השדיים כדי להימנע מעומס על התינוק והענקה של חלב שומני ומזין.
  • לא להשכיב את התינוק על הגב לאחר האכלה.
  • מנוחה לאחר האוכל במצב מאוזן, אפשר להשתמש במנשא בד .
  • להימנע מבגדים לוחצים על אזור הבטן ולהימנע מפעילות של התינוק לאחר האכלה.
  • הקפדה על גרפס לאחר ארוחה כדי לשחרר את כל האוויר בקיבה.
  • במשך היום להשתדל להשכיב את התינוק על הבטן תחת השגחה,לחיזוק שרירי הבטן והכתפיים.
  • האכלה באוירה רגועה ונינוחה תסייע לעיכול המזון.

תינוק הסובל מרפלוקס בהחלט סובל, זה כאב מציק ומטריד לאורך כל שעות היום, חשוב לטפל בתינוקות אלו ולהקל עליהם, לרפואה הסינית יש פתרונות נהדרים וכלים יעילים להקל על הכאב והסבל.

 

 

הרשמה לעדכונים מהאתר

הרשמו לרשימת הדיוור של פיקפיק ותקבלו
עדכונים מאיתנו למייל ולפייסבוק שלכם. >>

יעוץ אישי

יש לכם שאלות? רוצים לקבל ייעוץ אישי?
מלאו את פרטיכם ונשמח לעזור לכם. >>
כל הזכויות שמורות לפיקפיק 2010 | תקנון ותנאי שימוש
נבנה ע"י כתום