דלקת אוזניים
סקירת הסיבות והטיפול של אחד המצבים הכי שכיחים בתינוקות ובילדים
יש אימרה בקרב המטפלים, שאומרת שהילדים מתחלקים לשלושה סוגים:
אלה שסובלים מהאוזניים, אלה שסבלו מהאוזניים ואלה שיסבלו מדלקת באוזן. ואכן כ 70% מהילדים יסבלו מדלקת אוזניים פעם אחת בחיים עד גיל 5.
אצל ילדים המבנה צר
האוזן התיכונה הינה אותו חלק באוזן הנמצא מאחורי עור התוף. מחלל זה יוצאת תעלה צרה, שמחברת את האוזן אל חלל הלוע ומאווררת אותה. אצל ילדים המבנה צר והתעלה נוטה להיחסם. כמו כן, התעלה בנויה בזוית המאפשרת לנוזלים להגיע בקלות לעבר האוזן התיכונה. ולכן, כאשר התעלה נחסמת על ידי נוזלים ונזלת, עלולה להתפתח דלקת, שתגרום לכאב וחום.
הסימנים
הסימנים של דלקת באוזן הם כאב באוזן, בעיקר בשעות הלילה, אי שקט כללי, וחום. יכולה להיות גם הפרשה מהאוזן. הילד ייגע באוזן בחוסר נוחות או יגיב בבכי למגע באזור. חשוב לציין, כי משיכה באוזן לכשעצמה אינה מעידה על דלקת באוזן. האבחנה בכל מקרה מבוצעת על ידי רופא הילדים או רופא אף אוזן גרון, שמתבונן בעור התוף באמצעות מכשור מתאים.
למה זה קורה?
לפי הרפואה המערבית, הגורמים לדלקת הם וירוסים וחיידקים, אשר פעילים באוזן התיכונה, בדרך כלל עם היווצרות נוזלים מרובים באזור. אלו גורמים להופעת סימני הדלקת, חום וכאב. דלקת אוזניים חריפה יכולה להיות גם המשך של מחלה בדרכי הנשימה העליונות.
לפי הרפואה הסינית, יש לבעיה גורמים אפשריים רבים שהבנתם תשפיע על בחירת הטיפול המתאים וחיונית מאוד להצלחת הטיפול:
- לידה: במקרים שהפעוט עבר לידה ארוכה או מכשירנית ונוצר לחץ על ראשו יכול הדבר לגרום לחסימה של התנועה והמרידיאנים (תעלות האנרגיה) באזור הראש.
- תזונה: הילד אוכל מזון שאינו מתאים לו, באיכות או בכמות, ונוצרת רגישות של הרקמה הרירית, נזלת מרובה ונוזלים.
- רגשות: הילד נתון במצב של מתח עקב הכניסה לגן והפרידה מאימו, או מגיב למתח בסביבתו הקרובה והרחוקה.
- תרופות: לתרופות ישנה השפעה על הגוף, ברמה המיידית וגם לאחר השימוש. אנטיביוטיקה למשל, המשמשת כתרופה העיקרית לטיפול בדלקות אוזניים, היא תרופה מקררת. לעיתים קרובות נראה שילד המקבל אנטיביוטיקה כדי לרפא דלקת אוזניים חוזר וחולה שוב במחלה, כריאקציה של חום לתרופה, ונוצר מעגל קסמים.
יכולים להיות גורמים נוספים, ובפגישה הראשונה עם הילד והוריו תמיד נעשה אבחון מקיף. בעזרת האבחון נתאים את הטיפול, וניתן תוכנית טיפולים שתכלול בדרך כלל מספר מרכיבים.
הטיפול ברפואה סינית:
הטיפול במצב האקוטי של הדלקת יהיה שילוב של דיקור וצמחי מרפא. חשוב לציין כי דיקור סיני לתינוקות וילדים אינו דומה לזה של המבוגרים. אנו משתמשים במחטים קטנות ודקות, ובדרך כלל נשתמש בנקודה אחת או שתיים בטיפול. אצל ילדים לא משאירים את המחטים בגוף ומוציאים אותן כמעט מיד. הילד יושב על ההורה, והדיקור יהיה לרוב ביד או ברגל. לדלקות אוזניים נבחר נקודות המטפלות בדלקת ובחום וגם נקודות לטיפול בכאב. נמליץ גם על שימוש בצמחי מרפא שמפחיתים גודש בריריות, ומטפלים במצבי דלקת וחום. את הצמחים ניתן לקבל בצורה של טיפות או סירופ, והילד ייקח אותם מספר פעמים ביום לכמה ימים.
הדלקת חוזרת:
לפעמים, לאחר השימוש באנטיביוטיקה, חוזרים החום והדלקת. במצב של דלקות חוזרות בפרקי זמן קצרים, מומלץ מאד להגיע לטיפול ברפואה הסינית, שיכולה לעזור לילד לצאת מהמעגל הסגור. במקרים של דלקות חוזרות נאבחן מדוע חוזרת התופעה ונטפל בה מן השורש לפי האבחון. בדרך כלל מדובר בסדרה של טיפולים שישלבו דיקור, צמחים והתאמת תזונה.
נוזלים באוזניים:
הצטברות נוזלים באוזן יכולה להביא לדלקות חוזרות וגם לירידה בשמיעה. אחרי דלקת תמיד יהיו נוזלים באוזן, וחשוב להבין כי הנוזלים הם חלק מתהליך ההחלמה של האוזן לאחר דלקת: נוזלים באוזן הופכים להיות בעיה כאשר הם אינם נספגים במהלך השבועות והחודשים לאחר הדלקת, והופכים למצב כרוני. מצב זה יכול לפגוע בשמיעה של הילד, וליצור עיכוב בהתפתחות השפה. במקרים אלה הפתרון הרפואי הוא ניתוח, באמצעות רפואה סינית מצליחים פעמים רבות למנוע אותו.
הטיפול בנוזלים באוזניים יהיה שילוב של התאמת תזונה לילד, צמחים ודיקור.
תזונה: אם הילד סובל מנזלת כרונית, רצוי להוריד מהתפריט את כל מה שיכול לעודד נזלת כמו חלב ומוצריו, בננות, במבה, ועגבניות. כמו כן מומלץ להמעיט בצריכה של סוכר. התזונה המומלצת תהיה תזונה חמה ומבושלת, מרקים, קטניות, דגים, טחינה וממרח "שקדייה" להשלמת הסידן. לאחר תקופה של הגבלות תזונתיות ושיפור במצב של הילד נתחיל להחזיר בהדרגה לתפריט דברים שהורדו ונבדוק השפעתם. השינוי התזונתי יכול לזרז את הטיפול מאוד, ונראה את תוצאותיו בבריאות הילד.
מה ניתן לעשות בבית:
כאבאם הילד סובל מכאבים ניתן לשים באוזן תערובת מוכנה של שמנים אתריים המיועדים להקלה על הכאב. ניתן גם להשיג טיפות טראומיל (תרופה הומיאופטית) לטפטוף באוזן.
ניתן גם להכין לבד בבית טיפות של שמן זית עם שום או לבנדר.
חשוב: אם ישנה הפרשה צהובה מן האוזן, הרי שיש נקב בעור התוף ואין לטפטף כלום אל תוך האוזן. במקרה זה ניתן למרוח מעט מהשמן על העור מאחורי האוזן.
עיסוי בנקודות:
ישנן נקודות דיקור המשפיעות ישירות על האוזן ויכולות לסייע רבות בהחלמה. עיסוי באיזור הכללי שלהן יכול לעזור אף הוא. לפי הרפואה הסינית, מומלץ תמיד להשתמש בצד הנגדי לבעיה. (זאת אומרת, שאם, למשל, יש לילד כאב באוזן שמאל, נעסה את הנקודות ביד ורגל ימין ולהפך). את העיסוי ניתן לעשות עם שמן עיסוי המתאים לתינוקות או בלעדיו.
ישנן נקודות המשפיעות ישירות על האוזן ויכולות לסייע רבות בהחלמה. שתי נקודות מומלצות הן:
נקודה ראשונה: על הצד החיצוני של האמה, חלקו את המרחק בין קפל המרפק לבין קפל פרק כף היד ל 6. בשישית המרחק הקרובה ביותר לפרק כף היד, מצאו את אמצע האמה. הנקודה נמצאת בין אמצע לבין שליש הדרך אל הצד שבהמשכו נמצאת הזרת.
נקודה שנייה: על גב כף הרגל, קרוב לאצבעות, דמיינו קו המתחיל בין האצבע הקטנה וזו שלידה וממשיך עד הקרסול החיצוני. על קו זה, עסו את החלק האמצעי שלו.
המלצות כלליות:
יש להימנע מחיטוט בתעלת האוזן, דבר שעלול להגביר את הכאבים ואינו מסייע בתהליך הריפוי.
חשוב להימנע משימוש במקלוני אוזניים באופן שגרתי. השעווה מגינה על האוזן וחשובה לה. במקרה של הפרשה מהאוזן ניתן לנקות את האוזן עם מי חמצן 3%.
במידה ויש לילד נטייה לסבול מהאוזניים, מומלץ לא להמתין זמן רב ולפנות לקבלת יעוץ מקצועי וטיפול בהקדם. ככל שמתחילים לטפל בבעיה מוקדם יותר כך מתקצר משך הטיפול והסבל של הילד ומשפחתו.
פורמולות ביופיק
מערת הקסמים
מבצר האבירים