לידה של תינוק

על השפעות הלידה על התינוק מנקודת המבט של תחומים שונים העוסקים בטיפול בתינוק ובילד

לידה-רפואה סינית-פיקפיק

ברגע הלידה התינוק עובר ממצב שמיימי ונסתר, ויוצא אל אוויר העולם. לכל אדם דרכו המיוחדת להגיע לעולם הזה. מה קורה לו במסע מופלא? מה מתחיל ומניע את התהליך? מה קובע את קצבו וצורתו? ואיך ישפיע הרגע המיוחד הזה על חיי התינוק?

הנקודה הזאת, שהיא סוף והתחלה, משפיעה על תחילת החיים של התינוק במובנים רבים. השפעותיה יכולות ללוות את התינוק עוד ימים, חודשים ואפילו שנים לאחר הלידה.
רב הנסתר על הגלוי.

לפי הרפואה הסינית
רגע הלידה הוא מעבר ממצב שמיימי למצב ארצי, ולרגע זה השפעה משמעותית ביותר על תחילת החיים והמשכם. במידה ומופיעות בעיות אצל התינוק בחודשים הראשונים, ננסה תמיד להבין האם יש קשר להיריון וללידה. השפעות מהתקופה הזאת בחיים הן ראשוניות ובסיסיות ולכן מטביעות את חותמן. בידי הרפואה הסינית כלים לאבחן ולטפל בבעיות אלה ולכן כאשר מופיעות מומלץ להגיע לטיפול ולקבל מענה מקצועי.

לידה מוקדמת: כאשר התינוק נולד לפני הזמן, אנו עדים לשני מצבים:
האחד קשור בחוסר בשלות של הריאות. כידוע, הריאות עוברות תהליך הבשלה בשלבים הסופיים של ההיריון, ולכן, כאשר הריאות לא מספיקות להבשיל יש סיכוי מסוים להתפתחות חולשה של מערכת הנשימה. הבעיה השנייה קשורה בחוסר בשלות כללי ויתכן מצב בו הילד יפתח חולשה גם מעבר לחודשים הראשונים של החיים, שיבואו לידי ביטוי במשקל וגובה נמוכים, חוסר תאבון, והתפתחות איטית ורגישות יתר כללית.

לידה ארוכה וממושכת ולידה מכשירנית: על ראש התינוק מופעלים לחצים ממושכים ומצב זה יכול לגרום לחסימה בזרימת המרידיאנים (ערוצי האנרגיה) בראש. כאשר יש חסימה יכול להיווצר כאב. הסימן הראשון יהיה קושי להירדם. התינוק יצטרך נענוע אינטנסיבי על מנת להירגע וההורים ימצאו משוטטים בלילות טרוטי עיניים במכונית על מנת להרדימו. לעיתים אפשר לראות כלי דם בולטים על הגולגולת. מבנה לא סימטרי או בליטות שיכולות גם הן להעיד על כך שיש חסימה.

בטווח הארוך ניתן לראות לעיתים קשר לדלקות אוזניים חוזרות, זאת בגלל החסימה של המרידיאנים באזור האוזן. החסימה בראש יכולה ליצור גם חולשה באגן. אנו רואים זאת כחוסר איזון בין החלק העליון לתחתון, שיכול לגרום לקשיים בגמילה מחיתול והרטבת לילה עד גיל מאוחר.

לפי הרפואה הסינית, מצב של חסימה במרידיאנים המגיעים לראש הוא מצב שאפשר ורצוי לטפל בו. מצב זה יכול להיות הגורם מאחורי בעיות רבות כדוגמת אלה המוזכרות כאן ועוד.

לידה קיסרית: ניתן היה לחשוב כי בלידה קיסרית עובר התינוק את תהליך הלידה בצורה קלה וחלקה. באופן מפתיע אנו עדים לכך, שגם לאחר לידה קיסרית חלק מהתינוקות יכולים להראות סימנים שהתהליך היה משמעותי עבורם. קושי בהנקה, חוסר שקט כללי וקושי להירדם גם ביום וגם בלילה יכולים לאפיין תינוקות אלה. אנו מייחסים זאת לפתאומיות שבה התרחש התהליך עבור התינוק ולחשיבות שיש לסחיטה שהתינוק עובר בתעלת הלידה.

מה ניתן לעשות?
ברפואה הסינית יש משפט שאומר ״לחכות לבעיה שתופיע ואז לחפש לה תרופה,זה כמו לחכות שתהיה צמא ואז להתחיל לחפור את הבאר״.
לכן הטיפול הוא קודם כל מניעתי ומתחיל כבר בהיריון. אנו ממליצים לנסות ולשמור על הריון מאוזן מבחינת תזונה, פעילות גופנית, עבודה ומנוחה. כמו כן, נמליץ לקבל תמיכה וחיזוק ולהגיע לטיפול. הטיפול במהלך ההיריון עוזר לאישה לשמור על איזון ולהגיע מוכנה יותר ללידה. חשוב מאוד לדעת, כי במידה והלידה "לא הלכה חלק" והתעוררו קשיים, כדאי להגיע לפגישת יעוץ ואבחון כבר בהתחלה. אם התינוק לא שקט, נבהל בקלות, מתקשה לישון או לינוק וסובל מגזים כדאי לבוא כבר בהתחלה. במידה והימים הראשונים עוברים בקלות יחסית מומלץ להגיע בחודש הראשון לאחר הלידה. חשוב להבין כי בידי הרפואה הסינית כלים לאבחון וטיפול בטראומה שנגרמה בלידה. ככל שהמועד קרוב יותר כך בדרך כלל הטיפול יהיה קל וקצר יותר. 

גם אם עברו חודשים ושנים, ובגיל מאוחר יותר מופיעים קשיים שיש להם קשר ישיר או עקיף ללידה, ניתן לטפל. לכן בכל מקרה שילד מגיע לטיפול אנו שואלים על הלידה ומאבחנים האם יש קשר לבעיה בה אנו מטפלים.

אחד התחומים העוסקים בנושא הוא האוסטיאופתיה הקרניו- סקראלית:
ד"ר ג'וזי פוטזניק M.D מומחה לרפואת משפחה ואוסטיאופתיה מסביר "העניין הוא הלחצים על ראש התינוק מכל הכיוונים בזמן הלידה. כשהאישה מאוזנת, בעיקר באזור האגן זה יקל על הלידה ויוכל למנוע לחצים וסיבוכים במהלכה. מרכז הכובד של האישה משתנה במהלך הריון, ובעקבות הלחץ והכובד נוצר חוסר איזון באגן. התינוק לוחץ על עצם הזנב ודוחף אותו אחורה על מנת להגדיל את הקוטר של האגן. אם קיימות מגבלות באגן זה ישפיע על הדינאמיקה והתנועה בלידה."

גם באוסטיאופתיה מדברים על טיפול מניעתי עוד במהלך ההיריון, "לכן מומלץ לאישה הרה להגיע לטיפול ולנסות למנוע בעיות בלידה. הטיפול המומלץ הוא פעם בחודש לאורך ההיריון כולו. הטיפול יתמקד בכל שלב במשהו אחר, ויוכל גם להקל על התופעות והתחושות המלוות את ההיריון".
באוסטיאופתיה, החלוקה היא לשני סוגי לידה: לידות עם לחץ חיצוני על ראש העובר ולידות בהן התינוק לא עובר בתעלה.

לידות עם לחץ חיצוני על ראש העובר: "לידה ארוכה והרבה שעות של צירים, לידה חפוזה וכל התערבות חיצונית רפואית כמו ואקום, מלקחים וזירוז. במקרים אלה הלחץ יוצר מגבלות בראש התינוק, חוסר תנועה בין העצמות או מיקום לא נכון שלהן. עצמות הגולגולת הן נפרדות אחת מהשנייה ומקיימות ביניהן קשר כמו של גלגל שינים ולכן כל תנועה באחת, תיצור תנועה באחרת.

בבסיס הגולגולת נמצאים חורים בהם עוברים כלי דם ועצבים. אם בעקבות הלחץ על העצמות נוצרת בעיה בין שתי עצמות, זה יכול לשנות את הקוטר של החור. ברגע שהקוטר קטן, נוצר גירוי של העצבים וכלי הדם באזור שיביא לבעיות התפקודיות אותן אנו רואים".

"הבעיות הנפוצות הן בעיות בהנקה כמו קושי לינוק, תינוק שלא מתחבר טוב, קושי לפתוח את הפה ופציעה של פיטמת האם. פליטות מרובות ובעיות עיכול, עצירות וגזים בחודשים הראשונים. גם במקרה של טורטיקוליס, בו נפגעים שרירי הצוואר המקבלים עצבוב מהראש, חוסר שקט, בעיות שינה, טונוס גבוה או נמוך.
האוסטיאופת יכול להרחיב את החור ולאפשר מעבר תקין של העצבים, על ידי הנעה עדינה של העצמות. בטווח הארוך, הלחץ על הגולגולת יכול לגרום לדלקות אוזניים חוזרות בעיקר בין גיל שנה לחמש שנים, בגיל מאוחר יותר בעיות קשב וריכוז".

לידות קיסריות: "אנו סבורים כי המעבר בתעלת הלידה חשוב ויש לו תפקיד. המעבר בתעלה יוצר ומאיץ את הקצב הקרניו- סקראלי (נסביר שזוהי תנועה לא רצונית, מחזורית שקיימת בין עצמות הגולגולת לסאקרום באגן). קצב זה הוא כמו הנשימה, יכול להיות שבלידות קיסריות הקצב יהיה איטי יותר. התופעות אותן נראה יהיו תינוק ישנוני וחסר כוח. עם בעיות בהנקה. לא יהיה לתינוק כוח לשאוב את החלב, ההנקה לא יעילה ולכן לא יאכל מספיק. בגלל שלא יהיה שבע יתעורר מהר וירצה שוב לינוק."

"חשוב לציין, שהטיפול כולו נעשה במגע מאוד עדין. חשוב שהטיפול יהיה נעים והתינוק לא יבכה. אם זאת מגבלה מכנית, נאבחן באופן מדויק את אופי ומיקום הבעיה, ונטפל בהתאם. בטיפול לתינוקות שנולדו בניתוח אנו עובדים בטכניקה של הגברת הקצב הקרניו- סקראלי."

אפשר ומומלץ להגיע לטיפול באוסטיאופתיה סמוך לזמן הלידה. בפגישה הראשונה עושים אבחון וטיפול ראשוני. בדרך כלל צריך טיפול אחד עד שלושה טיפולים לאיזון המצב. 

ד"ר קובי פריד M.D רופא הומאופת
"בהומאופתיה אני רואה הרבה מצבים של תינוקות ואימהות לאחר לידה טראומתית. לדוגמה לידת ואקום, לידת מלקחים ולידה בה התינוק נדקר בגולגולת על מנת לבצע מוניטור רציף. בכל אלה יש משום חבלה בראש התינוק, גם אם מבחינה רפואית החבלות הללו הן פשוטות ולא יוצרות נזק לטווח ארוך. בהבנה ההומאופתית כן יכול להיווצר נזק לתינוק, ולכן מומלץ לטפל הומאופתית מוקדם ככל האפשר בתינוקות שחוו לידות אלה.

דוגמאות נוספות הן מצוקה עוברית שמלווה בהאטות דופק, מצוקה נשימתית, חבל טבור סביב הצוואר או כניסה לא טובה לתעלת הלידה. גם במקרים אלה מומלץ לתת טיפול שיותאם אינדיבידואלית לסיפור המקרה.

יש לקחת בחשבון מה קרה לתינוק וגם מה קרה לאם. תינוק שאימו הייתה במצוקה ועברה טראומה פיזית או רגשית, במקרים אלה מומלץ לטפל גם בתינוק וגם באם. למשל במקרים בהם האם בפחד גדול מאוד בזמן הלידה, הילד יכול לסבול מדלקות גרון או אוזניים חוזרות, והרמדי שניתן לילד הוא הרמדי שהיה עוזר לאם בזמן הלידה. כך מתרחש התיקון. לאחר ניתוח קיסרי הטיפול יהיה לאם.
הטיפול ההומאופתי באם ובתינוק יכול לגרום להתאוששות מהירה ומניעה של נזק ובעיות בטווח הארוך.

תמיד אברר על הלידה ומה קרה בה. ככל שהילד צעיר יותר ונראה כי קיים קשר הומיאופתי בין מה שקרה בלידה לבין תמונת הסימפטומים מהם סובל הילד, כך המשקל של מה שקרה בלידה הוא רב יותר וישפיע על בחירת הרמדי."

יעל שחם מרפאה בעיסוק מהמרכז להתפתחות הילד מספרת:
"במחקר שנעשה גילו החוקרים כי סיבוכים בלידה משפיעים על התנהגות תינוקות בתקופה הראשונה לחייהם. במחקר נבדקו 116 תינוקות בריאים. נלקח בחשבון: דרך הלידה, משך הלידה, מוניטור לב עוברי תוצאת האפגר 5 דקות לאחר הלידה. התוצאות מראות, שללידות מסובכות יש קשר עם תינוקות הבוכים הרבה, סובלים מהתפרצויות בכי ארוכות וקיים קושי לווסת את התנהגות התינוק. מסקנות המחקר מראות, שסיבוכים בלידה גם אם קלים יכולים להשפיע על התנהגות התינוק בגיל הצעיר. מחקר אחר בדק את הקשר בין סיבוכים בלידה להנקה.

במקרים של לידת פג התינוק נמצא במעקב ארוך טווח במרכז להתפתחות הילד ויטופל בבעיות שונות. לידות יכולות גם להסתבך מאוד ובמידה ונוצרה מצוקה עוברית ונפגעה אספקת החמצן יכולים להיגרם נזקים מוחיים שונים שישפיעו על התפתחותו."

לסיכום, ניתן לומר, כי במקרה שבו הייתה לידה מסובכת, ובעיקר כשהתינוק מגלה סימני מצוקה בתחילת דרכו, מומלץ לפנות לייעוץ וטיפול אצל מומחה. טיפול בשלבים הראשונים יקל על התינוק ויפחית את הסיכוי לבעיות בשלבים מאוחרים יותר.

התפרסם גם בעיתון להיות הורים ובאתר NRG:

http://www.nrg.co.il/online/43/ART1/756/652.html