זירוז וקידום לידה
כולן ילדו ורק את לא? הנה כמה דברים שאפשר לעשות
את בסוף ההריון, חלפו 9 חודשים שלמים, הסתיימו להם 40 שבועות.
התאריך המשוער של הלידה חלף לו, כל מי שאת מכירה כבר ילדה, ואצלך לא קורה כלום!
למה זה קורה, מתי ולמה כדאי לקדם את הלידה, ומה ניתן לעשות ברפואה המשלימה?
עד היום לא באמת ידוע מתי ולמה מתחילה לידה, ורב הנסתר על הגלוי. לכן נתעסק במה אני יכולה לעשות על מנת להגיע ללידה חזקה ומאוזנת. בטיפולים בקליניקה אני מאבחנת דרך הדופק את המצב של האם והתינוק, ומנסה לאזן אותם ולאפשר ללידה להתחיל.
הריון עודף יכול להביא לכמה סיכונים:
- חשש מהפרשת צואה של העובר (מקוניום), שכן החל מהשבוע ה- 40, העוברים נוטים להפריש את הצואה הראשונה בעודם ברחם, ואם העובר ישאף את המקוניום עלולה להופיע מצוקה נשימתית.
- תפקוד לקוי של השלייה (הזדקנות שלייה), שיכול לגרום לחוסר הזנה תקינה של העובר, עצירה בגדילה ומצוקה נשימתית.
- תינוק גדול (מעל 4 קילו), ועקב כך סיבוכי לידה.
סכנות אלו ועוד נוספות הן הסיבה, שאישה עם הריון עודף נדרשת למעקב רפואי צמוד.
המעקב ניתן בחינם, ללא טופס 17 או הפניה, לכלל הנשים במיון האמבולטורי בליס, או בקופות החולים.
סיבות נפוצות להמלצה רפואית לזירוז לידה:
- Post Date החל משבוע 41+3
- מיעוט מי שפיר
- ריבוי מי שפיר
- הפחתה בתנועות עובר
- סוכרת
- חלון קלקסן
- חשד וסימנים לרעלת הריון
אם מסיבה זו או אחרת החליטו לזרז את הלידה, מה הן האופציות הרפואיות העומדות לפנייך?
- סטריפנג (Stripping), פעולה בה מפרידים את קרום מי השפיר מצוואר הרחם, דבר הגורם לשחרור פרוסטגלנדינים הגורם לתחילת צירים. הפעולה מעט כואבת ולא נעימה ומתבצעת על ידי מיילדת או רופא בהסכמתך בלבד.
- שימוש בטבליה או ג'ל של פרוסטגלנדינים (PGE2 Gel/Tab – פרופס), פעולה שמנסה לגרום לריכוך של צוואר הרחם כאשר הוא לא בשל ללידה, לאחר ניטור של כשעה תוכלי לרדת מהמיטה ולהסתובב.
- מתן פיטוצין (Pitocin), טיפול תרופתי הניתן דרך הוריד בהוראת רופא בלבד. הפיטוצין מחקה את פעילות ההורמון אוקסיטוצין שנמצא בגוף וגורם להתכווצויות הרחם. הפעולה מחייבת ניטור קבוע וצמוד ולכן לא תוכלי להסתובב .
זירוז וקידום לידה ברפואה המשלימה
דיקור סיני: דיקור ידוע כאחד האמצעים הטובים ביותר להכנת הגוף ללידה וקידום לידה במצבים של הריון עודף. בטיפול הראשון נאבחן את מצב האישה ונבדוק אם יש חולשה או חסימה הגורמת לעיכוב, איך התינוק יושב באגן והאם הכניסה שלו לאגן מפריעה ללידה להתחיל. לאחר האבחון נתאים את הטיפול. בדרך כלל מדובר על 1-4 טיפולים אחת ליום- יומיים. מטרת הטיפול בדיקור תהיה להביא צירים, ובמקביל לחזק את האישה, ולעזור לתינוק להיכנס טוב לאגן, כדי לעזור לקדם לידה קלה וטובה.
טיפולי מגע: בשלב זה של ההריון טיפולי מגע הם מומלצים ונעימים מאוד. הטיפול לקידום לידה עובד על נקודות ואזורים היכולים לגרום לתנועה באיזור הרחם, הרפיה, נינוחות וקשר לגוף שלך. בעזרת המגע אנו יכולים לעזור לתינוק לרדת באגן וגם לסייע לצירים. הטיפול מרגיע, נעים ומומלץ ביותר.
תרגילים לאיזון אגן: תנועה חופשית ומאוזנת של האגן היא מפתח ללידה טובה. בקליניקה נלמד אותך תרגילים לאיזון האגן שיסיעו לך לקדם את הלידה.
עוד כמה דברים שכדאי לנסות בבית:
- מנוחה: נשים לא נחות בשבועות האחרונים של ההריון וממשיכות לעבוד. אם את רוצה ללדת, זה הזמן להפסיק לעבוד. זה הזמן גם למצוא זמן לעצמך לשכב, לנשום ולעשות תרגילי תנועה פשוטים.
- תזונה: צריך לזכור כי הגוף צריך כוח בשביל ללדת! תזונה חמה ומבושלת, ירקות וחלבון. להמעיט בסוכר ומזון תעשייתי.
- תנועה מתונה: הליכה על חוף הים, טיול על דשא רטוב, סיבובי אגן, ריקוד. השתדלי לא להתרוצץ ברחובות במסע קניות או לטפס במדרגות (יעזור לבסס את ראש התינוק רק אם התחילה הלידה).
והכי חשוב, תאמיני בעצמך וביכולתך ללדת. בהצלחה וחווית לידה טובה ומעצימה!