רפלוקס קיבתי ושטי
הטיפול ברפואה סינית
רפלוקס קיבתי ושטי נגרם כאשר תוכן המזון חוזר חזרה לושט ומשם החוצה, והינו מצב שכיח בכלל ובתינוקות וילדים בפרט.
הסימפטומים מופיעים ממש מהלידה עד גיל שנה וחצי, בתינוקות הרפלוקס מופיע בדרגות חומרה שונות וגורם לכאב וסבל רב לתינוק.
האבחנה היא לרוב על בסיס תלונות ההורים ומתבססת על התמונה הקלינית והסיפטומים האופיינים.
תינוק הסובל מרפלוקס בוכה המון, התינוק חסר שקט ומנוחה, פולט הרבה ובכמויות גדולות, לעיתים הפליטה היא כבר ממש הקאה של חומצה מהקיבה. ההקאה האופינית היא בצורת קשת של מזון חומצי.
התינוק לא ישן טוב, מתעורר מהר מכל רשרוש קל, אינו רגוע במשך רוב שעות היום, מקשית את גבו ונמתח אחורנית לאחר הארוחה.
חשוב להקשיב לתינוק ולנסות להבין האם הבכי וחוסר המנוחה נובע אולי מגורם אחר כמו גזים, עייפות, רעב או מצוקה אחרת שחש התינוק.
הגורמים לרפלוקס
מערכת העיכול של התינוק אינה בשלה דיה, ומתקשה להתמודד עם המזון שנכנס פנימה. במעבר בין הושט לקיבה ישנו שסתום, שאמור להיות חד כיווני, ומטרתו למנוע ממזון חומצי לעלות מעלה לושט. בתינוקות שסתום זה אינו בשל לחלוטין ולכן מזון חומצי עולה חזרה לושט מהקיבה.
מזון האם המניקה: לעיתים מזון מסוים שהאם אוכלת אינו מתעכל טוב ויוצר חומציות המשפיעה על התינוק היונק.
רגשות: חוויה רגשית קשה, טראומה שחוותה האם במהלך ההריון או הלידה יכולים להשפיע על הזרימה האנרגטית התקינה וכתוצאה מכך לעליה של מזון חומצי מהקיבה לושט. לחץ וסטרס ידועים כמזיקים לתהליך העיכול ובפרט בתינוקות שלהם מערכת עיכול עדינה ורגישה.
לידה ארוכה מאוד היא גורם נוסף, כאשר התינוק נמצא זמן ממושך בתעלת הלידה, נוצר לחץ על העצבים בבסיס הגולגולות בינהם עצב הואגוס האחראי על עצבוב הקיבה.
טיפול ברפואה הסינית
ניתן לסייע בדיקור של נקודות העוזרות לתהליך העיכול, משפרות את יכולת הספיגה של המזון בקיבה וכמובן מרגיעות את התינוק ומקלות על הכאב.
הטיפול יכלול דיקור למספר שניות של נקודה אחת בדרך כלל או שימוש במוקסה. מוקסה היא מקל צמחים שמאפשר לנו לטפל בנקודות דיקור ללא שימוש במחטים. המוקסה מחממת ומניעה את האנרגיה בגוף, היא תורמת לחיזוק מערכת העיכול, בעלת אפקט מרגיע ומקלה על כאב. השימוש במוקסה מתאים מאוד כטיפול בתינוקות קטנים.
טיפול בבית
להקפיד על ארוחות קטנות לעיתים קרובות. בהנקה להעניק שד אחד בלבד בכל ארוחה ולא האכלה משני השדיים כדי להימנע מעומס על התינוק והענקה של חלב שומני ומזין.
לא להשכיב את התינוק על הגב לאחר האכלה.
מנוחה לאחר האוכל במצב מאוזן, אפשר להשתמש במנשא בד .
להימנע מבגדים לוחצים על אזור הבטן, ולהימנע מפעילות של התינוק לאחר האכלה.
הקפדה על גרפס לאחר ארוחה כדי לשחרר את כל האוויר בקיבה.
במשך היום להשתדל להשכיב את התינוק על הבטן תחת השגחה,לחיזוק שרירי הבטן והכתפיים.
האכלה באוירה רגועה ונינוחה תסייע לעיכול המזון.