מעבר למזון מוצק
כל מה שצריך לדעת על הגישה של הרפואה הסינית לתקופת המעבר
תינוק נולד לעולם עם מערכת עיכול שאינה בשלה. אימו מעכלת עבורו את המזון והופכת אותו לחלב. חלב אם מכיל את כל חמשת הטעמים, חמשת האלמנטים, ומאפשר בניה ויצירה של כל הרקמות. הקשר הראשוני של התינוק עם הסביבה הוא דרך הפה: תינוק רוצה להכיר משהו, יקח לפה. מפתחות- לפה, טלפון סלולארי- לפה. זו הדרך שלו לחוות את העולם. ולכן ברור, שכשאנו יושבים בבית קפה ואוכלים עוגה גם הוא ירצה. גם אם נשחק גולות, הם ירצו.
מתי להתחיל?
בטיפת חלב ההנחיות היום אומרות 6 חודשים. גישתנו שונה: יש להתבונן על התינוק ולחכות לפחות לשניים משלושת הסימנים הבאים:
- לפחות שן אחת בפה. השיניים הם עדות להתפתחות והבשלה של מערכת העיכול ומוכנותה לעכל מזון
- התינוק מתיישב בעצמו. ישיבה יציבה מעמידה על 6
- מגלה עניין באוכל
תינוק שבגיל 6 חודשים טרם מוכן לפי קריטריונים אלה, ניתן להתחיל איתו הצגת מזונות בהקשבה יתרה למוכנותו לתהליך.
המוכנות היא המפתח להצלחת התהליך בכל הרמות. לפי הרפואה הסינית, הצגת מזון מוצק כשהתינוק אינו מוכן לכך, יכולה לגרום ולעודד רגישויות ואלרגיות למזון. הגוף אינו יכול לעכל את המזון שאיתו הוא נפגש, ולכן מפתח התנגדות ומלחמה בגורם הזר.
מה הסדר:
גיל 6-8 חודשים
ירקות מבושלים כתומים ולהוסיף גם ירוקים (עלים), ולאחר מכן את שאר הירקות. ירקות שורש מצויינים.
פירות לפי העונה, בחורף ניתן לבשל בישול קצר. לא להרבות בבננה ובפירות הדר.
זירעונים כמו טחינה, שקדייה ועוד. לתת בהתחלה על קצה המזלג, כי יתכנו רגישויות.
גיל 8-10 חודשים
דגנים מבושלים לא מלאים, כגון שיבולת שועל בדייסה, כוסמין, קינואה וגריסי פנינה. מציגים כל דגן בנפרד ובהמשך עושים תערובות. יש לנסות כל מזון במשך שבוע לפחות, ואז לעבור הלאה, לאחר שהילד ״קיבל״ את המזון שהוצע לו.
גם אורז בסמטי, אורז טילדה, אורז לבן, את אלו יש לבשל עם הרבה מים ביחס של 1:5 למשך שעה.
הקוואקר מהיר להכנה ויכול לעבור בישול קצר יותר. לא לתת בהתחלה חיטה על נגזרותיה השונות (סולת, קוסקוס).
גיל 10-12 חודשים
קטניות מבושלות, עדשים בתחילה, חומוס ואפונה. מומלץ בישול ארוך עם אצת ים.
לאחר גיל שנה
חלבון מהחי בהדרגה, ביצים אורגניות, חלב עיזים מוצריו אורגני, עוף הודו.
בשר
עם הופעת השיניים הטוחנות.
האם התזונה מספיקה ולא יחסר לו משהו?
התזונה הראשונית מטרתה לתרגל את מערכת העיכול ואיננו מתבססים עליה כמקור הזנה יחידי. לכן, במידה והתינוק אינו יונק הוא צריך לקבל תמ"ל. עם הזמן, כשאנו רואים שהתינוק אוכל יפה, אפשר לבסס יותר את תזונתו על אוכל מוצק.
האם לתבל את האוכל?
לא מומלץ להשתמש בסוכר ומלח עד גיל שנה. תיבול מומלץ בעיקר באמצעות עשבי טיבול וטעמם הנפלא של הירקות הטריים. דבש אסור עד גיל שנה, אך יש רשימה ארוכה של ממתיקים שניתן לתת כמו מולסה, סירופ מייפל, אורז לתת ואגאבה.
עקרונות התזונה:
- עד גיל חצי שנה הנקה מלאה. במידה ואי אפשר, לתת תמ"ל מתאים. או לחפש מזון מתאים שאינו גורם לתינוק לפלוט, לכאבי בטן או ליחה ושהתינוק מעכל אותו טוב
- מגיל חצי שנה הצגה הדרגתית של מזון מוצק. לא להפסיק הנקה או תמ"ל עם הצגת המזון המוצק, אלא לעשות כתהליך הדרגתי
- התקדמות המזון בהתאם לגדילת השיניים ובהתאם להתפתחות הכללית של הילד
- במידה והילד לא רוצה לעבור למזון מוצק אז לחכות תקופה, לא ליצור מצב של סטרס סביב העניין
- להציע מזון באופן עקבי ומסודר. הצגת המזונות היא תהליך של לימוד וצריך לחזור עליו מספר פעמים, עם סבלנות
- מזון טרי, מבושל, אם אפשר אורגני
- להימנע ממזונות היכולים ליצור אלרגיה כמו חיטה או חלב פרה ולנסות לחכות איתם עד גיל שנה
- להימנע ממזונות קשים לעיכול כמו דגנים מלאים, מצליבים, סולניים פירות טרופיים ועוד
מספר הנחיות והמלצות כלליות:
- ארוחות קבועות בזמנים ובמרכיבים. יוצר שיגרה הנותנת ביטחון ויציבות לתינוק
- לא לפחד ממונוטוניות וחזרה על התפריט. מערכת העיכול מתחזקת כך
- לאט ובהדרגה להציג כל מזון חדש ולראות איך הוא מתעכל ומשפיע על התינוק
- אם התינוק מסרב, לחכות כמה ימים ולנסות שוב. לא לדחוף אוכל
- לא צריך לגמור את האוכל בצלחת. העיקר האיכות ולא הכמות
- להשקיע בבישול יומיומי. תינוקות אוהבים וצריכים אוכל טרי
- לתת לתינוק דוגמא אישית.כף לאימא כף לתינוק
- לגמול ממזון בלילה, עד גיל שנה מבקבוק. בין גיל שנה לשנה וחצי מהנקה. גמילת הלילה תשפר את התזונה ביום, ותאפשר לקיבה לנוח ולמזון להתעכל
- ממליצה לכם לקרוא על תסמונת ההצטברות.