בלי חלב

מוצרי חלב, שאלות ותשובות

רפואה סינית-פיקפיק

תינוק נולד עם אנזים הנקרא לקטז במערכת העיכול שלו. הלקטז נמצא בשפע אצל תינוקות בשלב בו הם ניזונים מחלב. עם הזמן, ישנה ירידה בכמות הלקטז במערכת העיכול, והיכולת שלנו לעכל חלב יורדת. בעולם המודרני, ובישראל בפרט, נעשה שימוש מאסיבי ביותר בחלב פרה, ומוצרי חלב לרוב נמצאים ונצרכים בכמויות גדולות כמעט בכל בית. יש ילדים המגיעים לטיפול והוריהם מעידים עליהם כי "הם חיים על מוצרי חלב".

איננו יודעים אם זה הכמויות או האיכות של המוצרים. העובדה היא, כי תינוקות וילדים רבים מפתחים רגישות מסוימת לחלב ומוצריו, והיכולת שלהם לעכל אותו יורדת. נראה תופעות רבות ומגוונות כשהילד רגיש או/ו לא מעכל טוב חלב ומוצריו, כגון נזלת כרונית, ליחה ושיעול, אטופיק דרמטיטיס, בעיות עיכול שלשול וגם עצירות. חשוב להדגיש כי לא כל הבעיות האלה נובעות תמיד מצריכת חלב! אך בחלק מהמקרים, הפסקת החלב תראה ישר שיפור משמעותי. 

איך אדע אם זה החלב?
ראשית, לפי הסימנים הקליניים וסיפור המקרה. ישנן תופעות האופייניות מאוד לרגישות לחלב, כמו נזלת כל הזמן, אטופיק, שלשולים וכאבי בטן.  הדרך הטובה ביותר לדעת היא פשוט להפסיק לגמרי  את צריכת מוצרי החלב ל- 6 שבועות לפחות, ולראות אם יש שיפור. מומלץ ללוות את ההפסקה בטיפול העוזר בשיקום מערכת העיכול ושיקום הרקמה הרירית. אם לאחר כ- 6 שבועות וטיפול מתאים אין שיפור, ייתכן שזה לא החלב או לא רק החלב. בכל מקרה רצוי להתייעץ לפני שמתחילים את התהליך. 

איך אגמול את הפעוט/תינוק מחלב ומוצריו?
ברגישות ובנחישות. יש הרבה תחליפים לחלב. גם מבחינת הרגלי הצריכה וגם מבחינה תזונתית. חשוב לראות כי הילד מקבל את מה שהוא צריך ממקורות אחרים. תינוק קטן הניזון מתמ"ל, לא יכול להפסיק את מזונו עד סביבות גיל שנתיים. במקרים מסוימים, ניתן להפסיק שימוש בתמ"ל לאחר יעוץ מקצועי, כשברור שהפעוט מקבל את צרכיו ממקורות אחרים.

האם גם חלב עיזים וכבשים הוא כמו חלב פרה?
חלב עיזים וכבשים שונה בהרכבו ויש ילדים שמעכלים אותו טוב יותר. בדרך כלל מומלץ להפסיק לגמרי, ולאחר תקופה לחזור בהדרגה למוצרי חלב עיזים וכבשים אורגני. 

האם אפשר לעבור לסויה?
הסויה גם היא מקררת ומלחלחת מבחינת האיכות האנרגטית, ולחלק מהילדים קשה לעיכול ולכן לרוב לא מומלצת כתחליף לחלב. במקרים מסוימים של אלרגיה לחלב, ניתן לעבור לשימוש בסויה. שימוש מתון בסויה 1-2( פעמים בשבוע) יכול להתאים.

מאיפה יבוא הסידן?
זה נכון שבחלב יש סידן. אך כמה ממנו נספג אצל ילד  שלא מעכל אותו טוב? כנראה לא הרבה…מזונות עשירים בסידן הם אצות ים, שקדייה, סומסום, קינואה, אמרונטוס, חומוס, פטרוזיליה ועוד.

מה אעשה אם נותנים בגן?
משתדלים לכוון את הילד לאפשרויות האחרות בארוחה. מביאים מהבית מזון מתאים לילד, והגננות נותנות. בכל מקרה, מדובר על תקופה מוגבלת שדורשת התגייסות של כל המטפלים בילד. גם ובעיקר של סבתא וסבא.

האם זה לתמיד?
לרוב לאחר הפסקה של מספר שבועות עד חודשים, רוב הילדים יכולים לחזור לאכול מוצרי חלב איכותיים, בכמות סבירה והתופעות לא יחזרו. במידה והתופעות חוזרות שחוזרים לאכול, יש לשקול את המשך הטיפול.