קוליק- כאבי בטן בתינוקות
גורמים וטיפול על פי הרפואה הסינית
כ- 80% מהתינוקות יסבלו מרמה כזאת או אחרת של כאבי בטן בתקופה הראשונה של חייהם. ההגדרה הנכונה היא לא "גזים" כי אם "קוליק", עווית מעיים. התופעה נגרמת בשל חוסר בשלות של התינוק לעכל. ברפואה הסינית אנו מדברים על עיכול בכל הרמות, זאת אומרת גם עיכול של מזון אבל גם עיכול של המציאות סביבו. בשלב הראשוני התינוק הוא כמו ספוג, סופג ומושפע מכל מה שקורה סביבו. הבשורה הטובה היא שלא צריך לסבול, וניתן לטפל ולעבור את החודשים הראשונים ללא בעיה זו. השלב הראשון הוא אבחנתי, שלב זה הוא חשוב מאוד, משום שיכולים להיות מספר גורמים לבעיה, והטיפול המומלץ ישתנה בהתאם לאבחנה. לעיתים יש יותר מגורם אחד ואז מומלץ לטפל בכולם.
תזונת התינוק
השאלה החשובה ביותר היא האם התינוק יונק או ניזון מתמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות).
במידה והתינוק ניזון מתמ"ל, ניתן לנסות להחליף לתרכובת של יצרן אחר. לעיתים התינוק יגיב אחרת לתרכובות שונות. ניתן גם לנסות להכין את הבקבוק על בסיס תה שומר וקמומיל. קיימים בשוק מספר תכשירים היכולים להקל על התופעה ולהרגיע לזמן קצר.
פתרון מצוין הוא עיסוי תינוקות. ניתן לעסות את הבטן ונקודות ספציפיות המשפיעות על העיכול.
אם התינוק יונק, ייתכן והאם אוכלת מזונות שהתינוק פשוט לא מסוגל לעכל. הרשימה ארוכה ולעיתים מפתיעה: קטניות, אורז, סויה, חלב ומוצריו, ירקות ופירות מסוימים ועוד. מומלץ להגיע לאבחון והתאמה אישית כי הרשימה יכולה להיות שונה מתינוק לתינוק. שינוי תזונת האם הוא חשוב מאוד להצלחת התהליך. אם לאחר שבוע של שינוי תזונתי התינוק עדיין יסבול, יש כנראה גורם נוסף לבעיה.
רגשות
במידה והאם עברה תקופה קשה בהריון או לאחריו זה יכול להשפיע ישירות על התינוק. ברפואה הסינית אומרים, כי קשה לתינוק לעכל את רגשות האם. לדוגמה, תינוק שסבל מקוליק קשה, שהתברר שאבי אימו נפטר במהלך ההריון. במקרה אחר, אבי התינוק התגייס לצבא. גם אם האם עברה הריון טוב, אך במהלך הלידה, או לאחריה, עברה חוויה קשה זה עלול להשפיע על התינוק.
למשל, אם האם מתוחה מאוד, חרדה או מדוכדכת. רגשות עוברים מהאם לתינוק בהנקה, אך גם במקרים של הזנה מבקבוק נראה השפעה. האם והתינוק בחודשים הראשונים הם יחידה אחת בלתי ניתנת להפרדה.
הטיפול המומלץ יהיה דרך פרחי באך ורפואה סינית. במקרים של קושי ריגשי ניתן לטפל גם באם וגם בתינוק.
לידה
לידה טראומטית כמו לידה ארוכה, לידה חפוזה, לידה מכשירנית, מצוקה עוברית ולעיתים גם לידה קיסרית, יכולות להשפיע על התינוק ולגרום לקוליק. בלידות מהסוג הזה יש לחץ גדול על ראש התינוק. השפעות לחץ זה יתכנו גם לאחר הלידה ומהווים גורם אפשרי לקוליק. במקרה של לידה בעיתית, כדאי לפנות קודם כל לאוסטאופת מומחה באוסטיאופתיה קראניוסקראלית.
האבחון והטיפול בתינוק הם מאוד עדינים ונעימים. בדרך כלל מספיק טיפול אחר עד שלושה להקל על התינוק.
תרופות
במידה והאם לקחה תרופות במהלך ההיריון או הלידה והיא מניקה יכול להיות לכך השפעה על החלב. בראיית הרפואה הסינית, תרופות רבות כמו אנטיביוטיקה למשל מכניסות הרבה קור. האיכות של הקור יכולה להישאר בגוף זמן רב. קור מכווץ ולכן גם הוא יכול להתבטא בכאב.
קוליק ורפואה סינית
הטיפול ברפואה הסינית לתינוקות הוא מאוד עדין. ראשית, נאבחן ונבחר את הטיפול המתאים. דיקור לתינוק יהיה בנקודה אחת ויימשך שניות בודדות. אנו משתמשים במחטים קטנות ודקות מאוד מיוחדות לתינוקות. תינוק שהגיע ישן לטיפול בדרך כלל לא יתעורר! הטיפול מתבצע כשהתינוק יושב על ההורה. לעיתים נבחר להשתמש במוקסה. מקל מוקסה מכיל צמחים שעברו ייבוש ונדחסו לצורה של סיגר. עם מקל המוקסה מחממים מעל נקודות העוזרות בבעיה. בדרך כלל גם נלמד את ההורים עיסוי המתאים לבעיה. את העיסוי ניתן לעשות עם שמן המתאים לקוליק של תינוקות. ניתן גם צמחים ופרחי באך לפי הצורך. צמחים בשלב זה יינתנו כצמח בודד כמו למשל שומר, קמומיל, או זרעי קימל בצורה של תה. את התה תשתה האם או יינתן בבקבוק. פרחי באך יותאמו לפי אבחנה לתינוק, לאם או במקרים מסוימים לשניהם.
עיסוי/שיאצו ובייבי יוגה
מגע, עיסוי ותרגילים יהיה מתאימים ביותר להקלה על הבעיה. נוכל להחזיק את התינוק עם כף ידנו על ביטנו. כמו כן, כל התרגילים המביאים את הרגליים לכיוון הבטן יכולים לעזור.
מגע גם יוצר קשר ונינוחות בין האם לתינוקה כך שהוא חשוב מבחינות רבות.