מערת הקסמים

טיפול בנזלת, נוזלים באוזניים ודלקות אוזניים

השם: מערכת הנשימה העליונה בנויה כמו מערות... ואפילו נקראות מערות האף. אז בשבילנו הן מערות הקסם שהתייבשו ויפתחו.

מערת הקסמים הינה תערובת של תמציות צמחי מרפא, אשר נמצאו בשימוש נרחב ברפואות המסורתיות השונות וכן ברפואת הצמחים המודרנית כיום, כצמחים לחיטוי ולשיקום מע' הנשימה העליונה, יחד עם חיזוק של מע' החיסון.

מידע כללי
מע' הנשימה העליונה כוללת את חלל האף והלוע ואת תעלות האוזניים, הנפתחות אל הסינוסים. דלקות וזיהומים באזור זה נגרמות בד"כ כתוצאה מאלרגיות, או ע"י מזהמים אחרים חיידקיים וויראליים.

הבעיות הנפוצות הן נזלת אקוטית וכרונית, נוזלים ודלקות אוזניים,הנפוצים מאוד בקרב ילדים בכל גיל.  התמונה הפתולוגית דומה באופן כללי לכולן  – גירוי כלשהו, אם מגורם אלרגי או מזהם אחר, גורם להפרשה מוגברת של תאי הרירית. תהליך זה גורם להצרה של מעבר תעלות האוויר, בחלק מהמקרים עד כדי סתימה, וכל האזור מהווה קרקע נוחה להתפתחות בקטריות אנאירוביות, אשר מתחילות להפריש רעלנים שונים, ויוצרות דלקת חזקה, גזים באזור, לחץ וכאבים.

גירוי בריריות מערכת הנשימה העליונה מקושר למספר גורמים עיקריים:

  • מצב של קור ולחות כללית בגוף, הנובע מתזונה לקויה בד"כ, בעלת אנרגיה קרירה, עודף במוצרי חלב וחיטה, צריכה מרובה של סוכרים פשוטים, מזון אלרגני, רגישויות למזון וכו'.
  • ספיגה לקויה במע' העיכול, המתבטאת בחוסר שקט בבטן, גזים, עצירויות, נפיחויות, בחילות והקאות.
  • מע' חיסון לא ממוקדת היוצרת תגובה אלרגית ממושכת, כנגד חומרים תמימים לכאורה. מבוטאת ע"י רמה גבוהה של נוגדני IgE, בזרם הדם, או מחלות אלרגיות אחרות.
  • חוסר שקט כללי ורמה גבוהה של מתח, המתבטאת במחשבות מעורפלות, קשיי שינה, כאבי אוזניים וכו'.

מטרות הטיפול הצמחי המוצע בפורמולה זו -

1. חיטוי כללי -  פעילות אנטי בקטריאלית ואנטי ויראלית ישירה.
2. חיזוק התגובה החיסונית של הגוף.
3. הגברת הניקוז הלימפטי לאזור הפגוע.
4. שיקום וחיזוק הרקמה הרירית.
5. המרצה של תהליכי עיכול וספיגה.
6. פעולת הרגעה עדינה ותמיכה במע' העצבים.

מה בפורמולה?

שם הצמח

5 מ"ל מיצוי מכיל:

מרווה רפואית (Salvia off.)

150 mg

בן אזוב רפואי (Hyssopus off.)

150 mg

קורנית מקורקפת (Coridothymus cap.)

200 mg

אסטרגלוס (Astragalus memb.)

350 mg

שורש אכינצאה (Echinacea ang. radix)

200 mg

שוש קרח (Glycyrrhiza glabra)

500 mg

הצמחים

שוש קרח - ליקוריץ' (Glycyrrhiza glabra) הוא צמח הגדל בר בישראל, בעל טעם אניס אופייני, המשמש ברחבי העולם במשך אלפי  שנים כצמח מרפא חשוב. עוד בשנות ה-40 מחקרים ראשונים הדגימו את פעולתו היעילה של שורש הליקוריץ' לריפוי כיבים ודלקות, בעיקר בשל הרכיבים העיקריים (GL) glycyrrhizin / (GA) glycyrrhizinic acid אשר מוצו מהצמח[i].

שורש הצמח מכיל בנוסף גם חומרים מוצילגיים (ריריים) ומרככים והוא ידוע בפעילותו האנטי דלקתית, בשל השפעתו להעלאת כמות קורטיזול בגוף. הצמח יעיל להרגעה ושיכוך של רקמות מגורות ופגועות בדרכי הנשימה, במצבים אקוטיים וכרוניים, בנוסף לפעולה של הגברת התגובה החיסונית בגוף.

שורש אכינצאה (Echinacea ang. radix) מוצאו של הצמח הוא מצפון אמריקה, שם הוא כבר ידוע בשימוש מזה מאות שנים (ועד היום), ברפואה האינדיאנית המסורתית. טרם עידן האנטיביוטיקה, אכינצאה הייתה הצמח המוביל לטיפול בזיהומים שונים, הכשות נחשים, פריחות עוריות וכו'. ברמה הפשוטה ביותר, הצמח מעצים את האפקט הכללי של מע' החיסון, ע"י הגברת פעילותם של התאים הפגוציטים[ii] , כקו הגנה ראשון של מע' החיסון Phagocytosis והנעה של זרימה לימפטית.
בנוסף, הצמח מגביר זרימת דם פריפרית בהיותו צמח מניע ודינאמי. (תגובה חיסונית באזור מסוים עלולה להיפגע עקב זרימת דם לקויה, היוצרת מחסור בתאים לבנים באזור הנגוע). כמו כן, הצמח משפר תהליכי ספיגה במע' העיכול – פירוק חלקי של המזון עלול ליצור תחושת כבדות ועייפות המחלישים את הגוף, בנוסף לעומס מטבולי המחליש את תפקוד מע' העיכול והכבד. כל אלו יכולים בסופו של דבר לפגוע בתגובה החיסונית בכל הרמות.


אסטרגלוס (Astragalus memb.) הוא צמח חשוב ברפואה הסינית מזה אלפי שנים, ולאחרונה תפס מקום נכבד גם ברפואת הצמחים המערבית. השורש משמש בעיקר לחיזוק ומיקוד מערכת החיסון[iii] ולטיפול בזיהומים וויראליים. אסטרגלוס ידוע כמחזק (Tonic) כללי של הגוף וכן של הלב, הטחול ומע' העיכול, ומסייע לספיגה והטמעה של חומרי מזון במערכת העיכול. האנרגיה המייבשת של הצמח הופכת אותו לצמח חשוב במחלות קור ולחות, האופייניות למע' הנשימה העליונה. במחקר שהקיף 1000 נבדקים אשר סבלו מנזלות והצטננות, השימוש באסטרגלוס הביא לשיפור ניכר בתסמינים הנלווים.[iv]
בנוסף, הצמח חשוב בטיפול כאשר קיימת ברקע אלרגיה, הגורמת לזיהומים חוזרים ולנזלות כרוניות. הצמח מחזק וממקד את מע' החיסון, מה שמוריד את סף הכוננות הגבוה בה היא נמצאת, המוביל בד"כ לריכוז גבוה של נוגדני IgE, ולהופעה של תסמינים אלרגיים.

קורנית מקורקפת (Coridothymus cap.) הוא בן שיח ממשפ' השפתניים הגדל בר בישראל ונחשב לאחד הצמחים הארומטיים ביותר, בעל אנרגיה העולה כלפי מעלה. בשל כך, זהו אחד הצמחים היעילים ביותר לזיהומים ודלקות של מע' הנשימה העליונה. הצמח מקובל מאוד ברפואה העממית של עדות ישראל וערביי ארץ-ישראל, לטיפול בשיעול וליחה, בהצטננות, בקשיי נשימה, סינוסיטיס, בזיהומים בדרכי העיכול, בחוסר תיאבון ובחולשה כללית.
זהו צמח בעל אופי דינאמי, חם, ממריץ ומייבש, כאשר בנוסף, תכולת השמנים האתריים שבצמח הופכת אותו לאחד הצמחים המחטאים החזקים ביותר שישנם[v]. צמח קלאסי לטיפול במצבים דלקתיים וזיהומיים, של קור ולחות בגוף, בעיקר במע' הנשימה, העיכול והשתן.

בן אזוב רפואי
(Hyssopus off.) אף הוא צמח ממשפ' השפתניים, בן דודו האירופאי של הזעתר הישראלי. תכולת השמנים האתריים שבצמח, מקנה לו את תכונות החיטוי[vi] המשמשות ברפואת הצמחים לטיפול בזיהומים של מע' הנשימה. בכל הנוגע לתכולת השמנים האתריים ולחיטוי ישיר, הבן אזוב הוא צמח עדין יותר, ביחס לקורנית, אך ייחודו הוא בפעולת ההרגעה האופיינית לו (יעיל במיוחד בילדים), המשמשת לשיכוך כאבי ראש, להפחתת חרדות, לטיפול מקרים של היפר אקטיביות ואף באפילפסיה.


מרווה רפואית (Salvia off.) היא אחד מצמחי המרפא המוכרים והשימושיים ביותר ברחבי העולם מזה אלפי שנים.
באופן כללי המרווה ידועה בתכונותיה האנטי דלקתיות, והמחטאות, הודות לתכולת השמנים האתריים שבה, יחד עם אנרגיה מייבשת כללית, התורמת להפחתת הגודש הליחתי במע' הנשימה העליונה. 

המלצות נוספות

  • פעילות גופנית  מכל סוג שהוא, תורמת באופן משמעותי לחיזוק מע' הנשימה והחיסון, לשבירת הליחה ולסיבולת ריאות טובה יותר.
  • במקרים של מחלה זיהומית אקוטית או כרונית, מומלץ ליטול ויטמין C ולוכסניות אבץ ולנוח ככל האפשר.
  • ניתן לשלב אינהלציות של צמחי מרפא או של שמנים אתריים כמו: אקליפטוס, קורנית, מנטה חריפה, קינמון, אורן וכו' - להרגשת הקלה ופתיחה של איזור הנשימה.
  • הקפידו להימנע או להפחית במזונות הידועים כתורמים להיווצרות ליחה. חלב פרה ומוצריו, ידוע כאלרגן הגורם לגירוי ריריות מע' הנשימה והעיכול, היוצר הפרשת ליחה עודפת. מזונות נוספים שאינם מומלצים הם חיטה, קמח לבן ומוצריו וכן סוכרים פשוטים ופחמימות ריקות.
  • תזונה נבונה למקרי גודש לא תכלול מזונות הידועים כמקררים ומלחלחים כמו: גלידה וכן אוכל קר ושאינו מבושל, כמו סנדוויצ'ים וכו'. מומלץ להתבסס על מזון חם ומבושל ולשלב מזונות ותבלינים מחממים, התורמים להמרצת הגוף, לחיזוק מע' החיסון, ולכיוח יעיל יותר - פלפל לסוגיו, זעתר(מומלץ ביותר בכל צורה שהיא) בזיליקום, ג'ינג'ר, רוזמרין, קינמון, שום, בצל ירוק וכו'.
  • במקרים של סינוסיטיס המלווה בכאבי ראש אקוטיים, ניתן לעסות קלות את אזור המצח והרקות בעזרת שמנים אתריים כמו: הדס, לבנדר, מליסה, מנטה חריפה, קמפור וברגמוט.

בהצלחה.....


[i] Mills S, Bone K. Principles and Practice of Phytotherapy: Modern Herbal Medicine. Churchill Livingstone, Edinburgh, 2000

[ii] Bauer, R. et al. Arzneim-Forsch 38, 276 (1988)

[iii] Jing JP, Lin WF. Chin J Microbiol Immunol 1983; 3: 293-296

[iv] Chinese Academy of Medical Sciences. Chung Hua I Hsueh Tsa Chih 1979; 59: 31-34

[v] Z. Naturforsch. 58c, 687-690 (2003) Ahmet C. Goren et al:

[vi] Flavour and Fragrance Journal Volume 13, Issue 5 , Pages 289 - 294

הרשמה לעדכונים מהאתר

הרשמו לרשימת הדיוור של פיקפיק ותקבלו
עדכונים מאיתנו למייל ולפייסבוק שלכם. >>

יעוץ אישי

יש לכם שאלות? רוצים לקבל ייעוץ אישי?
מלאו את פרטיכם ונשמח לעזור לכם. >>
כל הזכויות שמורות לפיקפיק 2010 | תקנון ותנאי שימוש
נבנה ע"י כתום